Despre artă și avangardă – Jacques Hérold
De Adrian Grauenfels
ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

Jacques Hérold
Născut Herold Blumer, 1910 – 1987, a fost un important pictor suprarealist, născut la Piatra Neamț, România.
Biografie
Considerat unul dintre cei mai importanți pictori suprarealiști din perioada târzie, Hérold s-a născut într-o familie de evrei din Piatra Neamț, România. Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în orașul portuar dunărean Galați, unde tatăl său producea și vindea dulciuri. Între 1925 și 1927 a studiat la Școala de Arte Frumoase din București, împotriva voinței tatălui său. După doi ani, a abandonat Academia de Arte în 1929 și a început să lucreze în schimb la un birou de arhitectură. În același an, a contribuit pentru scurt timp la câteva reviste suprarealiste românești.

În 1930, s-a mutat în Franța și, grație unui act de identitate fals, și-a schimbat numele din Herold Blumer (numele său de naștere) în Jacques Hérold. S-a stabilit la Paris, unde a păstrat o strânsă prietenie cu Constantin Brâncuși, pentru care a lucrat și ca bucătar sau chiar secretar. De asemenea, l-a cunoscut pe pictorul suprarealist Yves Tanguy, datorită căruia Hérold a fost primit în grupul lui Breton, participând la jocuri și contribuind cu tablouri care au fost admirate si apreciate de oameni ca Raoul Ubac sau Andre Breton însuși.
După perioada tensionată a celui de-al Doilea Război Mondial, a reușit să aibă prima sa expoziție personală în 1947. Începând cu “Exposition Internationale du Surréalisme” din acest an, a avut o prezență activă la toate expozițiile suprarealiste importante din întreaga lume.

După 1951 (când s-a despărțit și de grupul lui Breton), stilul său s-a dezvoltat spre abstracție și va fi asociat mai târziu cu abstracția lirică și cu tachismul. În 1958 a publicat cartea Maltraité de peinture și a primit premiul Fundației Copley. În 1959 a avut o expoziție la Galeria Tate din Londra. În 1972, o expoziție monografică la l’Abbaye de Royaumont. În 1986, cu un an înainte de moartea sa, a expus lucrări la Bienala de la Veneția.
De-a lungul vieții, Hérold a realizat coperte și ilustrații pentru peste 80 de cărți semnate de artiști precum Gherasim Luca, Tristan Tzara, Francis Ponge, Julien Gracq, Marchizul de Sade, Michel Butor, Alain Bosquet, Gellu Naum, Ilarie Voronca, Claude Sernet etc. În 1995, criticul de artă Sarane Alexandrian a publicat cartea de eseuri Jacques Hérold: Étude historique et critique.